Uusi striimauspalvelu lupailee huimia palkkionkorotuksia levy-yhtiöttömille artisteille

Pienet artistit huomioiva Choon-striimauspalvelu julkaistaan ensi vuonna.

07.12.2017

Brittiläisellä dj-tuottaja Gareth Emeryllä on idea, joka yhdistää tämän vuoden Slushin kuumimman puheenaiheen eli lohkoketjuteknologian musiikin striimaukseen.

Emeryn musiikkialan start-up-yritys Choon näkee päivänvalon ensi vuonna. Ethereum-lohkoketjuteknologiaan perustuva julkaisu- ja jakelualusta keskittyy tarjoamaan artisteille parempia palkkioita, kuin mihin nykyiset striimausalustat pystyvät.

Emery uskaltautui kunnianhimoisesti lupaamaan 80 prosentin palautuksen kaikista striimaustuloista levy-yhtiöttömille artisteille. Lupaus on aikamoinen, sillä Spotifyn ja Apple Musicin palveluissa striimaustuotoista palautuu artisteille noin 50 prosenttia.

”Artistit ovat näinä päivinä huonoimmassa asemassa kuin koskaan, jos puhutaan palkkioiden reilusta jakautumisesta. Vastoin yleistä luuloa rahaa kyllä liikkuu, mutta se menee väärään osoitteeseen. Haluamme mullistaa miten homma toimii. Viimeinkin voimme tarjota uusille ja nouseville artisteille mahdollisuuden saada reilu korvaus musiikistaan sekä helpottaa yhteistyö- managerointi-, sample- ja lisensointisopimusten tekemistä.” kertoi Emery Magnetic Magazinen haastattelussa.

Choonissa artistit hallitsevat luomaansa sisältöä jakamalla tämän suoraan kuluttajille. Palvelussa käytetään omaa Notes-rahanvastinetta ja hyödynnetään ”älykkäitä levytyssopimuksia”. Emeryn mukaan tämä tekisi sopimuksista pysyviä ja korvaisi monia käytössä olevia lisensointi- ja sopimusteknisiä menettelyitä.

Musiikinkuluttajat voivat ostaa musiikkia arvoltaan vaihtelevien Notesien avulla, joiden arvo määräytyy lopulta kysynnän ja tarjonnan mukaan. Choonin tultua markkinoille Emery on luvannut, että kuluttajat voisivat ostaa Notes-rahakkeita viiden sentin kappalehintaan, mutta yksittäisten kappaleiden tai albumien hinnasta ei ole vielä tietoa.

Choon tulee käyttämään samankaltaista uuden musiikin löytämismenetelmää kuin Soundcloud tai Spotify, mutta klassikkokappaleita ei palvelusta todennäköisesti tulla löytämään.

”Emme ole kiinnostuneita The Beatlesin tai ylipäätään minkään musiikin striimauksesta, joka on sitoutunut vanhakantaiseen suurten levy-yhtiöiden ja julkaisijoiden menettelytapaan. Näiden yhtiöiden kanssa toimiminen on liian vaikeaa ja olisimme luultavasti pakotettuja sopimuksiin jotka vaikeuttaisivat mahdollisuuksiamme maksaa pienemmille artisteille reilusti. Lähes jokainen artisti Choonissa tulee olemaan tuoreemmanpuoleinen, ellei satu omistamaan oikeuksia aiemmin julkaistuun musiikkiinsa.” Emery kertoo.

Artistit eivät voi ladata palveluun kappaleita, joissa samplataan suurten levy-yhtiöiden artisteja, mutta Chooniin ladattua musiikkia voi samplata ”älykkäiden samplesopimusten” avulla, joissa luvataan 50 prosentin remix-tuottoja.

Emery on luottavainen kunnianhimoisen palkkiolupauksensa suhteen, mutta on myöntänyt että täydellisen julkaisu- jakelu- ja striimauspalvelun kehittäminen tulee viemään aikaa: ”En aio väittää, että kaikki tulee olemaan täydellistä heti ensimmäisestä päivästä lähtien, koska niin ei tule tapahtumaan. Monet kehittyneimmistä toiminnoista Choon-ekosysteemissä tulevat tarvitsemaan muutaman vuoden kehittelyä, mutta ovat lopulta sen arvoisia.”