Flow-festivaalin taideohjelman teemana on tänä kesänä esittävä taide. Luvassa lienee pinnalla olevia buzzwordeja: tutkimista, reflektointia, kehollisuutta ja sukupuolen problematisointia. Seuraavat teokset ja kokonaisuudet ovat kuvaustensa perusteella eniten cunning.
Pink Space
Eniten huomiota ennen festivaalin alkua on saanut Flown uusi taidetila Pink Space, Taika Mannilan ja Fanni Suvilan luoma vaaleanpunainen ”tunne-spa”. Pink Spacessa esitetään teoksia, kuten Niko Hallikaisen puhe-esitysteos Low Income Glow, Katri Tikkasen videoteos Magical Healing Pony II ja Betty Fvckin kehopositiivisuutta ja deep housea yhdistelevä The Fvck Show -performanssi.
Keskustelua on herättänyt tilassa esiintyvien taiteilijoiden palkkiot. Taitelija Jenna Jauhiainen sai parantumisrituaaliinsa P(IN)K rahaa 200 euroa, joka jaetaan viiden esiintyjän kesken. Päivälippu Flowhun kustantaa 105 euroa. Helsingin Sanomat uutisoi, että 200 euroa lohkaistiin Flown taiteellisen johtajan Tuomas Kallion mukaan Mannilan ja Suvilan tilan kokonaisbudjetista, joka oli viisinumeroinen. Kallion mukaan kaksikko oli saanut ensin rahoituksen tilaansa ja vasta tämän jälkeen keksinyt, että tilaan halutaan myös esiintyjiä. Mannilan mukaan hän ja Suvila eivät olleet budjettivastuussa ja festivaali oli sitonut kädet sen suhteen, millaisia palkkioita esiintyjille voitaisiin maksaa.
Jälleen kerran uudelleen alkanut keskustelu taiteilijan palkasta ja näkyvyyden tarjoamisesta versoi artikkeleja Suomen isoimpiin medioihin. Jupakka tarjoaa kiinnostavan kontekstin esimerkiksi Hallikaisen köyhyyttä ja seksuaalista halua luokkayhteiskunnassa käsittelevälle teokselle.
Videotaide best
Siinä missä maalaustaide on kauan sitten menettänyt potenssinsa ja ideansa, videotaide täyttää nykytaiteilijoiden näyttelyt kiinnostavimmalla tavalla. Flowssa videotaidetta edustavat Hanna Saarikoski ja Vappu Rossi. Saarikosken teoksessa Eyeliner nainen kehystää kasvonsa mustalla rajauskynällä. Rossilta on esillä teokset Hyvästi, varjoinen ja Avioliitto. Ensimmäinen kuvaa lasten leikkimobilea alati vaihtuvassa talven valossa, jälkimmäinen leikkii myytillä aviopuolisojen muuttumisesta toisikseen, niin kuin White Stripesin kappaleessa I’m Slowly Turning Into You tehdään.
Valkeapää ja Jarmusch
J-P Valkeapään elokuva Dogs Don’t Wear Pants sai ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla ja herätti innostusta niin koti- kuin ulkomaisessakin leffatwitterissä. Krista Kosonen ja Pekka Strang tähdittävät sadomasokismikulttuuriin sijoittuvaa rakkaustarinaa. Elokuvan voi nähdä Finnkinon pop-up leffateatterissa perjantaina kello 16.30 ja sunnuntaina kello 17.
Jim Jarmuschin uutuus The Dead Don’t Die esitetään lauantaina kello 19 ja sunnuntaina kello 22. Leffassa nähdään fantastinen näyttelijäkaarti: Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chlöe Sevigny, Iggy Pop, Steve Buscemi, Tom Waits ja RZA.
Pop-up-teatteri löytyy festivaalialueelta.
Lue myös Joni Klingin vinkit ”varmahkoista esiintyjistä” ja Jukka Hätisen tärpit kokeellisemmasta osastosta.