Mies sai satojen eurojen laskun tyttärensä Chisu-latailusta – Warner ja Chisu kommentoivat nyt kohua

21.11.2012

Helsinkiläismiehen mukaan hänen 9-vuotias tyttärensä oli ladannut ”vahingossa” netistä Chisun albumin, jonka vuoksi mieheltä on sittemmin vaadittu satojen eurojen vahingonkorvauksia. Mies uskoo, että kyseessä oli suunniteltu ansa. Mistä koko jutussa on oikein kyse?

Kuva: Warner

Facebookissa on levinnyt tänään helsinkiläisen Aki Nylundin kirjoittama kertomus siitä, kuinka Nylundin 9-vuotias tytär oli ladannut verkosta ilmeisesti ainakin osin vahingossa Chisun Kun valaistun -levyn. Kun tietokoneelle ladatut tiedostot eivät toimineetkaan, oli Nylund käynyt ostamassa levyn kaupasta tyttärelleen.

Kertomuksensa mukaan Nylund sai yllättäen viime keväänä sähköpostia asianajajalta, joka ilmoitti vaativansa 600 euron korvauksen laittomasti levitetystä äänitallenteesta sekä vaitiolosopimuksen allekirjoittamisen. Sopimus edellytti, ettei Nylund saa kertoa korvaussummaa tai sen syytä kenellekään. Muuten asianajaja harkitsisi kertomuksen mukaan syytteen nostamista.

Nylundin mukaan poliisi on nyt kotietsintäluvan avulla takavarikoinut hänen tyttärensä tietokoneen.

Hän myös uskoo, että Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK sekä Chisun levy-yhtiö Warner Music Finland olisivat itse ladanneet kyseisen albumin Pirate Bay -palveluun selvittääkseen, ketkä levyn käyvät laittomasti lataamassa torrent-tiedostojaon kautta.

YleX:n haastattelussa TTVK:n toimitusjohtaja Antti Kotilainen kuitenkin kiisti syytteet Kun valaistun -albumin käyttämisestä suunniteltuna syöttinä.

Haastattelun mukaan Chisun Kun valaistun -levyn lataamisten valvonta on osa TTVK:n viime syksynä käynnistämää tehoiskua.

Warner Music Finlandin toimitusjohtaja Niko Nordström kommentoi asiaa sähköpostilla, korostaen ettei itse artistilla ole ollut osuutta asiaan:

Chisu ei ole ollut tietoinen asiasta ja on kohtuutonta, että hän joutuu tässä asiassa silmätikuksi. Tämä olisi voinut tapahtua kenen tahansa levy-yhtiön tai artistin äänitteelle. TTVK ajaa keskitetysti mm. musiikintekijöiden, taiteilijoiden, levy-yhtiöiden ja kustantajien asiaa. Väite siitä, että TTVK ja levy-yhtiö olisivat virittäneet ansan on perätön.

TTVK on havainnut, että tietyistä IP-osoitteista jaetaan laittomasti musiikkitiedostoja. Tämän jälkeen TTVK on pyytänyt tuomioistuimelta lupaa luovuttaa IP-soitteen haltijan tiedot. IP-osoitteesta ei käy ilmi esim. käyttäjän ikä. Tämä menettely on tällä hetkellä ainut tapa puuttua laittomaan lataamiseen. Valtiovaltaa on pyydetty säätämään vaihtoehtoisia ja pehmeämpiä menettelytapoja.”

Päivitetty klo 18.05:

Chisu ei halunnut tiedottajansa Carla Ahoniuksen mukaan kommentoida asiaa itse suoraan. Hän on kuitenkin nyt julkaissut Facebook-sivuillaan kommentin asiasta:

”Voi, olisinpa voinut kirjoittaa tänne jotain iloisemmissa merkeissä, mutta tänään nyt näin. En tietenkään halua haastaa fanejani oikeuteen, eikä kukaan artisti kaipaa tällaista julkisuutta osakseen. Haluan vielä muistuttaa, että tekijänoikeudet ylläpitävät laajaa musiikkikulttuuria, ei pelkästään *pahojen, rahanahneiden poppareiden* touhua ja ennen kuin passitatte mut häpeänurkkaan kummisetähattu päässä, lukekaa Niko Nordströmin selvitys Warnerilta. Toivon, että asia ratkeaa pian ja pahoittelut minun puolesta 9-vuotiaalle tytölle. Tässä linkki, josta pääsee kuuntelemaan laillisesti & ilmaiseksi myös minun musiikkia:

aiheesta lisää:

http://antipiracy.fi/ttvk/

ps. Useimmat asianajajien kanssa tehdyt sopimukset ovat lähtökohtaisesti vaitiolovelvollisuuden alaisia.”