Maailman neljänneksi korruptoituneimman valtion oligarkit pääsivät hurraamaan kenties ensimmäiselle länsimaiselle supertähdelle, joka vierailee maakaasuvaroistaan tunnetussa keskiaasialaisessa diktatuurissa.
Kuva: Universal
The Telegraph -lehti uutisoi Jennifer Lopezin herkästä hetkestä Turkmenistanissa. Sikäläisillä kulttuuriviikoilla esiintynyt artisti pani seksikkäällä lavashowllaan paljaaseen pintaan tottumattomien ministereiden, suurlähettiläiden ja valtionyhtiöiden toimitusjohtajien päät sekaisin. Varsinainen jytky kuitenkin tapahtui varsinaisen konsertin jälkeen, kun poppari sai ilon ja kunnian tulkita syntymäpäiväonnittelulaulun maan yksinvaltiaalle perinteisessä turkmeeniasussa.
Maakaasulla vaurastunut keskiaasialainen diktatuuri oli vuosikaudet yksi maailman sulkeutuneimmista maista, kunnes valtakuntaa neuvostoajoista asti itsevaltaisesti hallinnut omintakeinen diktaattori Saparmurat Nijazov vuonna 2006 kuoli ja uusi presidentti, nyt 56-vuotispäiviään juhlinut Gurbanguly Berdymuhamedov nousi johtoon.
Telegraphin lainaamassa AFP:n uutisessa arvellaan, että J.Lo on ensimmäinen merkittävä länsiartisti, joka yleensä on esiintynyt koko maassa. Esityksen viulut maksoi Kiinan kansallinen öljy- ja kaasuyhtiö, joka on pumpannut maakaasua Turkmenistanista jo reilut kolme vuotta.
Lopezin veto on herättänyt närää Yhdysvalloissa. Muiden muassa kaksinkertainen Pulitzer-voittaja Nicholas D. Kristof kirjoitti happaman Facebook-päivityksen, joka kuuluu suomeksi jotenkin näin:
”Siis Jennifer Lopez lensi Turkmenistaniin, yhteen maailman pahimmista sortovaltioista, laulamaan maan diktaattorille Paljon onnea vaan. Hän tarvitsee jonkun käymään läpi saamansa kutsut paremmin. Ja hänen tulisi lahjoittaa Turkmenistanin gangstereilta saamansa palkkio ihmisoikeusjärjestöille tai kidutuksen vastaiseen toimintaan.”
Vaikka Berdymuhamedovin komennossa maa onkin ottanut etäisyyttä edellisen hallinnon pahimpiin ylilyönteihin, Turkmenistan on yhä melkoinen ihmisoikeuksien hautausmaa. Nykyinen presidentti on kuitenkin kerännyt kansansuosiota massiivisilla rakennushankkeilla. Myös J.Lon käyttämä esiintymisareena, Avazan lomakeskus, on eräs tällainen. ”Laulavien laineiden maata” tarkoittavan alueen rakentamiseen on upotettu vuodesta 2007 jo kaksi miljardia Yhdysvaltain dollaria.
Transparency Internationalin mukaan Turkmenistan sijoittuu valtioiden välisessä korruptiovertailussa häntäpäähän, naapurinsa Uzbekistanin kanssa jaetulle sijalle 170 kaikkiaan 174:stä, taakse jää enää sellaisia romahtaneita yhteiskuntia kuin Irak, Sudan, Afganistan ja Somalia.
Listan ykkösenä ovat Suomi, Tanska ja Uusi-Seelanti.