Kun esimerkiksi striimauspalvelu Spotify teki viime vuonna 539 miljoonaa euroa tappiota, itsenäisen musiikin myyntialusta Bandcamp nosti polleana kaikkia mahdollisia myyntilukujaan (sekä artisteille maksamiaan rojalteja) kaksinumeroisilla prosenttiluvuilla.
Alustan juuri julkaisema tiedote on melkoisen tyly parillakin tasolla.
Ensinnäkin sen kylmät myyntiluvut ovat vähintäänkin vaikuttavat. Bandcampin kautta myytiin digialbumeja 16 % enemmän kuin vuonna 2016. Digibiisien myynnit nousivat 33 %, bändien fanimateriaalin myynnit 36 %, vinyylien 54 %, CD-levyjen 18 % ja kasettien 41 %. Itsenäisten lafkojen myyntiluvut Bandcampin kautta nousivat yhteensä 73 %.
Nämä tylyt tilastot saivatkin Bandcampin sivaltamaan alansa muita toimijoita varsin kirpeästi.
”Tämä on kuudes vuosi, kun yhtiömme tekee voittoa olemalla yhtiö, joka tekee rahaa vain silloin, kun artistit tekevät kauttamme vielä enemmän rahaa.”
(Toim. huom. Bandcamp on koko olemassaolonsa aikana maksanut artisteille rojalteina yhteensä 270 miljoonaa jenkkidollaria.)
Samaan aikaan koko musiikkialan laajuiset myyntiluvut vaikkapa Yhdysvalloissa osoittavat vakaasti alaspäin. Digialbumien myynnit laskivat 20 %, digibiisien myynnit 23 % ja fyysisten levyjen 20 %. Striimauspalvelut taas tekivät tappiota kuten aina ennenkin.
”Näiden kahden trendin tulos näyttää väistämättömältä. Suurin osa musiikinkulutuksesta tapahtuu lopulta vain kahden tai kolmen massiivisen yhtiön striimauspalveluissa – sellaisten yhtiöiden, jotka voivat menettää rahaa musiikkipuolella, koska se houkuttelee asiakkaita heidän bisnestensä niihin puoliin, jotka todella tekevät rahaa.”
”Kuten sanoimme viime vuonna, näin harvan tekijän monopoli kokonaisen taidemuodon yllä vie huolestuttavaan suuntaan. Tämä trendi jatkui vuonna 2017. Striimausjäteillä on valtava vaikutusvalta siihen, mitä musiikkia soitetaan, ja heidän täytyy ensisijaisesti palvella tärkeimpiä materiaalintuottajiaan eli suuria levy-yhtiöitä. Tämä johtaa siihen, että itsenäisiä yhtiöitä, ja etenkin itsenäiset artisteja, on paljon vaikeampi löytää näillä musiikkialustoilla. 99 prosenttia kaikesta striimatusta musiikista koostuu jo nyt vain kymmenestä prosentista eniten striimattuja biisejä.”