Movetron – Irtokarkkeja – makeimmat hitit

13.04.2008

Movetron ei häpeillyt miellyttää massoja.

Ei Muuvtron vaan Movetron, kuuluu ääntämisohje. Mitä sitä turhaan hienostelemaan vierailla kielillä. Vuosina 1994–2000 vaikuttanut ja nyt comebackin tehnyt Movetron on ja oli massoille suunnattu projekti, joka teki Suomen toiseksi menestyneintä eurodancea. Edelle ajoi vain Aikakone, joka sekin aikoo palata pian.

Kun jostain musiikkityylistä tehdään suomalainen versio, kuulija saa pelätä myötähäpeää. Koska eurodance on valmiiksi niin epäviileää, Movetron ei voinut mokata.

Movetron on lähempänä bändiä kuin U96 tai Snap, joissa jäsenet saatettiin tarpeen mukaan vaihtaa. Yhtye lähti liikkeelle, kun ujonoloinen biisintekijä Jukka Tanttari tapasi Timo Löyvän, jolla oli allaan ura Kolmannen naisen kitaristina. Laulajaksi valittiin keskiverto suomalaisnainen Päivi Lepistö. Jos löytää vastauksen, miksi hän on menestynyt, tietää samalla, miksi Irina myy saleja täyteen.

Pienen alkukankeuden jälkeen syntyi Romeo ja Julia. Levy-yhtiö piti biisistä, mutta heistä elektroninen sovitus oli liian räikeä. Suurin koukku on Haddawaylta ja E-Typeltä tutut eurodancesyntsat. ”Di-di-di-di-didi” ja niin edelleen.

Kansa meni polvilleen. Esikoisalbumia Romeo ja Julia ostettiin 40 000 kappaletta, ja seuraavakin levy, Soittorasia, sai platinaa.

Aikakoneen sanotaan menestyneen laman jälkeisessä Suomessa, koska masennuksesta toivuttaessa kaivattiin kilttiä musiikkia. Movetron liikkui kilpailijaansa enemmän aavan meren tuolla puolen, kaihon maassa. Kun Aikakoneen Alla vaahterapuun käsittelee iltaista ihastusta, niin Movetronin Alla koivupuun kertoo rakastajasta, joka törkeästi katosi.

Koominen kolmikko ei ollut vasta, kun se vaihtoi tekohengitysyrityksenä kielen englantiin vuonna 2000. Voodoomanin kertosäe kuuluu suomienglannin kukkasiin: ”When I dance with you / I will loose control like a stormy sea.”

Halpa biitti on hallussa edelleen. Olen todistanut kolmen Movetronia vihaavan ihmisen hyräilevän paluusinkkua Ei kenenkään maa. Jos kappale olisi keskinkertaisen Cupidon sijasta kilpaillut Euroviisuissa, Teräsbetonin heviurpoilu olisi jäänyt kakkoseksi.