Newyorkilainen elektronisen musiikin tuottaja Daniel Lopatin tunnetaan parhaiten artistinimellä Oneohtrix Point Never. Tänään Helsingin Korjaamolla esiintyvä Oneohtrix Point Never on tehnyt vaikutuksen kokeellisella elektronisella soundillaan, jota on kutsuttu esimerkiksi metafyysiseksi ja toismaailmalliseksi. Hänen (laskutavasta riippuen) kolmas varsinainen albuminsa, lokakuussa ilmestynyt R Plus Seven on yksi tämän vuoden kehutuimpia levyjä genressään ja kuultiinpa Oneohtrixiä myös kesällä ensi-iltansa saaneessa Sofia Coppolan The Bling Ring -elokuvassakin. Haastattelujen tekeminen ei liene kuitenkaan Lopatinin vahvimpia puolia, kuten tässä sähköpostitse annetussa harvasanaisessa ajatuksenvaihdossa käy ilmi.
Teksti: Teemu Fiilin, kuva: Timothy Saccenti
Perheelläsi on venäläiset sukujuuret. Onko musiikissasi jotain slaavilaisia sävyjä?
Daniel Lopatin: Ei tietääkseni. Yritän ainakin olla tiedostamatta niitä.
Monet ajattelevat, että kokellisen elektronisen musiikin kuuntelu vaatisi jonkinlaista asiantuntemusta aiheesta. Pitääkö sinun levyjäsi kuunnellakseen tuntea niiden tekemisen taustalla olevia konsepteja? Onko olemassa ”väärää tapaa” kuunnella sinun musiikkiasi?
– Pyrin tekemään musiikkia, joka on välitöntä mutta voi silti tarjota kuulijalleen kiinnostavia salaisuuksia, jos päätät paneutua siihen syvällisemmin.
Onko sinulla taustaa pop-musiikin parissa? Kuunteletko ikinä tämän päivän listamusiikkia?
– Joo, kuuntelen kaikenlaista musiikkia.
Kuinka suuri osa kappaleistasi perustuu sävellettyihin konsepteihin ja kuinka tärkeä asema on kokeilulla ja intuitiolla? Onko musiikissasi tilaa yllätyksille?
– Mietin nykyään aiempaa enemmän kappalerakenteita, mutta käytän myös erilaisia menetelmiä, joiden myötä kappaleisiin tulisi sattumaa mukaan.
Äskettäisessä Pitchforkin haastattelussasi sanoit että olet alkanut ymmärtää EDM-musiikkia viime aikoina. Onko tuo ymmärrys vaikuttanut siihen, miltä uusin levysi R Plus Seven kuulostaa?
– En osaa sanoa. Mutta olen aina kiinni tässä hetkessä, se on väistämätöntä.
Teet yhä musiikkia vintage-syntetisaattoreilla ja samplereilla, vaikka moni tämän päivän tuottaja on vaihtanut kannettaviin tietokoneisiin. Onko se tottumuksesta kiinni, vai etkö vain pidä tietokoneista?
– Olen aina käyttänyt tietokoneita.
R Plus Seven on ensimmäinen levysi legendaariselle Warp-levymerkille. Mitä tuo merkitsee sinulle? Oletko yhtiön julkaisuiden fani?
– Rakastan Warp Recordsia. Pitkäaikaisena Autechre-fanina minusta tuntuu oudolta että olen päätynyt samalle merkille heidän kanssaan.
Jatkatko edelleen oman levymerkkisi Softwaren pyörittämistä? Jos, niin mitä uusia julkaisuja Softwarelta on tulossa?
– Kyllä jatkan. Paljon julkaisuja on tulossa. Tsekkaa vaikkapa David Kanaga ja Thug Entrancer.

Oneohtrix Point Never (USA), Clouds ja Tsembla Helsingin Korjaamon vaunusalissa 25. marraskuuta. Ovet auki 20.00, showtime 20.30 (Tsembla), 21.15 (Clouds) ja 22.00 (Oneohtrix Point Never). Liput ovelta 15€.